http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000240_medium.jpg      Последния фактор, който ще отбележим са така наречените топлинни загуби на помещението. Това е широкообхватна тема засягана до голяма степен от топлопроводност на стени, под, таван, прозорци, врати и др.. За да се определят точно колко са те се използват технически изчисления. За да се избере климатик с достатъчна отоплителна мощност се използва стойността на топлинните загуби, като към нея се добавя допълнителна мощност, която да обезпечи времето в което климатикът обезскрежава. Най-често срещания случай в град Стара Загора е всекидневна с топлинни загуби 2000W. За нея трябва да се предвиди климатик с отоплителна мощност при -10ºС - 2400W, като климатикът е преоразмерен с 400W за да компенсира времето през което работи в режим на обезскрежаване и да поема отоплението при -12ºС. 

http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000251_medium.jpg

      За да се запазят мощността и ефективността на климатика е от особено значение редовното почистване на филтрите на вътрешното тяло. Някои климатици са снабдени с удобна екстра за целта - самопочистване, която поддържа филтрите чисти и така няма вероятност да се пропусне почистването им.

      Друга важна екстра, която имат някои от климатиците, е сензорът. Тя е ориентирана към постигане на температурен комфорт в помещението. Сензорът разделя помещението на десетки зони, като се стреми да постигне зададената температура дори и в най-студената от тях. При стандартен климатик температурата се измерва само във високата част на помещението до вътрешното тяло, което води до намаляване на комфорта в помещението, особено, когато има високи топлинни загуби и външните температури са ниски, тогава може да се получи температурна разлика от зададената температура и температурата в по-ниските зони на помещението от порядъка на 6ºС.

http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000245_medium.jpg     Други екстри, които реално водят към повишаване на комфорта са: регулиране на относителната влажност на въздуха; плазмен филтър - чрез високо електронапрежение унищожава бактериите преминали през него; вкарване на пресен въздух; генератор на кислород и други.

      Най-сигурния критерий, по който можем да съдим за качеството на климатика е държавата в която е произведен. Климатици, които продължават да работят тихо и ефективно за най-дълъг период от време са тези произведени в Япония. В Тайланд произвеждат едни от най-качествените климатици за европейския пазар. Следващите по важност критерии са марката и моделът. На пазара има доказани модели на водещи марки, които се предлагат от години и клиентите са довлни от тях. Сред предлаганите климатици могат да се намерят и такива, които да не са произведени в Япония или Тайланд или да не са на водещи марки, но с прилично качество, за тях можем да съдим по дългия гаранционен срок, ценови клас, позната марка.

      От всичко гореизложено става ясно, че изборът на климатик е съвкупност от фактори. Ако се избере подходящия климатик, то това би било не само най-ефективното решение за отопление на вашия дом, но и да бъде комфортно. За да направите оптималния избор се допитайте до специалист. 

      Когато се избира вариант за отопление на цял апартамент или къща и се колебаете между котел на газ, пелети, камина или климатици, изберете висок клас климатици, след което сравнете разходите за отопление на годишна база на отделните варианти, ние сме сигурни че в много от случаите климатиците ще са по-изгодното решениe. Надяваме се да сме ви били полезни с тази инфорамция, желаем Ви успех в търсенето!

http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000248_medium.jpghttp://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000247_medium.jpghttp://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000250_medium.jpg