http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000209_medium.jpgВъздухът е най-същественият елемент, необходим за поддържане на живота. Въздухът, който дишате под каквото и да е закрито място не е пресен, от какъвто тялото ви се нуждае за да остане здраво. Постоянната доставка на свеж въздух е много важна, той ви осигурява постоянен приток на кислород, който е необходим на мозъка и всяка една клетка на тялото ви. Качеството на въздуха в дома е от особено значение за развитието на подрастващите. На един човек са му необходими близо 40 кубика пресен въздух на час. Съставът на въздуха в затворените помещения е беден на кислород, но богат на прах и въглероден диоксид. Високото количество на въглероден диоксид причинява главоболие и сънливост.                                            

          Човешкото тяло непрекъснато отделя влага в атмосферата. Да не говорим за дейностите съпътстващи ежедневието на човека  (готвене,   къпъне, пране и др.). При продължително пребиваване в затворено помещение въздушната влажност често се повишава над комфортните граници. Също така влагата във въздуха кондензира върху най-студените повърхности в стаята (външни стени, прозорци, врати и др.), в следствие на което се развива мухъл.

          http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000210_medium.jpgЗа да бъде домът ви здравословна среда за живот в него редовно трябва да постъпва свеж въздух. Най-често срещаният вариант за това е честото проветряване, но това е и най-неефикасния. Първо някой трябва да се грижи само за това, а постоянното отваряне и затваряне на прозорците не е най-приятното занимание. Второ никой не иска в най-студените или горещи дни да отваря прозорците за да не изпита дискомфорта от температурните разлики-вътре и вън. Трето, когато навън е студено и отвориш прозореца за да проветриш вече отоплената стая, буквално изхвърляш пари през прозореца. Бъдете наясно с това, особено когато жилището е изолирано и добре уплътнено с ПВЦ врати и прозорци.                                             

          Новите технологии предлагат икономични решения на ниска цена.  И по-точно мини варианти на вентилационни съоръжения, които се използват в обществените сгради- рекуператор.  Това е топлообменен апарат, чрез който се обменя въздуха в помещението, като се използва топлината от изхвърления въздух за загряване или охлаждане на постъпващия пресен въздух.Има два принципа на работа.Първо ще ви представм решение, което разполага с топлоакумулираща материя, която акумулира топлината на изхвърления въздух за да я предаде на пресния. Уредът представлява цилиндрично тяло, което се монтира в стената, когато се вкючи той изкарва застоелия и преработен въздух от стаята в продължение на 70 секунди. Това време е напълно достатъчно на акумулиращата материя да акумулира топлината на изкарвания въздух. След това съоръжението прекратява процеса на изхвърляне на въздух и започва да нагнетява пресен въздух в помещението, като пресния въздух поема топлина от акумулиращата повърхност преди да нахлуе в помещението. Процесът на нагнетяване на пресен въздух в помещението също трае 70 секунди и уредът отново редува процесите.

                          http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000212_medium.jpg                                       http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000211_medium.jpg                              

          http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000215_medium.jpgТази технология постига висока енергийна ефективност от порядъка на 85% в студеното време, което означава, че пресният въздух ще постъпва в помещението с малко по-ниска температура от таза на въздуха вътре. През лятото се осъществява обратния на описания процес и уредът охлажда постъпващия отвън топъл въздух.           

           Уредът консумира 3 W/h електроенергия. През него не може да проникне влага, а когато е изключен клапите му се затварят плътно и не може да предизвика течение. Той е изцяло изработен в Германия от качествени материали. Уредът е много тих и плъзга въздуха по стената, за да не създаде течение в помещението. Той е компактен и не заема много място.

                                                 http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000207_medium.jpg

           Това решение е ефективно и на ниска цена, но осигурява  снабдяване на пресен въздух за помещение до един човек. Ако е необходимо повече от проветряване на застоелия въздух в помещението, като например доставяне на достатъчно пресен въздух за повече от един човек се препоръчва монтиране на повече бройки от устройството, избор на друго съоръжение или изграждане на вентилационна инсталация.

            http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000218_medium.jpg При втория принцип на действие уредът представлява правоъгълна кутия през  която преминават два въздушни потока - на изхвърляния и пресния въздух. Топлопредаването се извършва в топлообменник. За разлика от първия вариант, в който процесът на изхвърляне на преработен въздух се редува с този на нагнетяване на пресен, в този вариант двата процеса се осъществяват едновременно. 

       http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000219_medium.jpg   На този принцип има стенен  рекуператор подходящ за модерни жилища с добра изолация,които имат нужда от вентилация. Този вариант е подходящ за доставяне на необходимя пресен въздух в помещения с до трима човека. При помещения с повече хора би могло да се поставят и повече бройки рекуператори от този тип.

               За снабдяването с пресен въздух на големи помещения за много хора е неохбодимо проектиране и изграждане на вентилационна инсталация. Основна роля в инсталациите отново има рекуператор, който се монтира в окачен таван или в покрив и се свързва с нагнетателни и смукателни решетки. Моделът на рекуператора зависи от неоходимия дебит. 

            Надяваме се статията да вие била полезна за да направите вашия дом по-комфортен и ефективен. Ще се радваме да разгледате разнообразния ни продуктов каталог за рекуператор, който да отговаря на вашите специфични нужди.