http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000240_medium.jpg

 

       На пазара има голямо разнообразие от производители, марки и модели климатици измежду които човек се обърква и трудно може да направи най-подходящия избор за конкретното помещение. Ние ще ви дадем съвети, които ще ви бъдат полезни за да вземете правилното решение.

      Общо казано трябва да се съобразят техническите характеристики на климатика с условията на работа, в които го поставяме. За да определим условията на работа от съществено значение са за какво ще се използва помещението, къде се намира, топлинните загуби на помещението, изискванията на обитателите към комфорт, ефективност и качество. 

      Ако помещението за което се търси климатик не е предназначено за спане / всекидневна, хол, кухня и др./, основното върху което трябва да се фокусираме е топлоотдаването при ниски температури, добрата технология на размразяване и ефективността - характеристики, на които ще обърнем специално внимание по-надолу в статията.

      При помещения, които ще се използват за спане, е най-важно топлоотдаването при ниски температури, да се избере климатик от най-тихите на пазара, добрата технология на размразяване и принципа му на работа в автоматичен режим на вентилатора да е такъв, че климатика да се стреми да минимализира оборотите на машината, което ще му позволи да запази своята ефективност без да нарушава комфорта чрез силна въздушна струя.

      Когато се търси климатик за търговски помещения /офис, магазин, склад .../, от съществено значение са топлоотдаването при 7ºС - -7ºС , охладителната мощност и ефективността. 

      Освен за какво ще се използва помещението друг фактор е къде се намира то. Всяка една област се характеризира с различен климат, който се определя с различни външни минимални и максимални температури. С падането на външните температури под 0ºС при повечето климатици се понижава и тяхното топлоотдаване, като това е съпроводено с все по-често прекъсване за обезскрежаване. За това при избора на климатик е важно да се вземе в предвид неговата отоплителна мощност при външна изчислителна температура за конкретната област. Примерно за град Стара Загора тя е -12ºС за жилища, за това можем да обърнем внимание на толоотдаването при най-близката до нея температура, при която е тестван климатика, в случaя -10ºС.

http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000252_medium.jpg      Последния фактор, който ще отбележим са така наречените топлинни загуби на помещението. Това е широкообхватна тема засягана до голяма степен от топлопроводност на стени, под, таван, прозорци, врати и др.. За да се определят точно колко са те се използват технически изчисления. За да се избере климатик с достатъчна отоплителна мощност се използва стойността на топлинните загуби, като към нея се добавя допълнителна мощност, която да обезпечи времето в което климатикът обезскрежава. Най-често срещания случай в град Стара Загора е всекидневна с топлинни загуби 2000W. За нея трябва да се предвиди климатик с отоплителна мощност при -10ºС - 2400W, като климатикът е преоразмерен с 400W за да компенсира времето през което работи в режим на обезскрежаване и да поема отоплението при -12ºС. 

http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000251_medium.jpg      До тук разгледахме условията на работа, които трябва да се съобразят при избора на климатик. Сега ще ви запознаем с важните технически характеристики на климатиците: най-важната е топлоотдаването при ниски температури, което вече разяснихме по-горе. Следващ по важност е така нареченият сезонен коефициент на трансформация - SCOP, това е коефициент характеризиращ ефективната работа на климатика през целия отоплителен сезон. Той се изчислява като съотношение между отдаваната топлина към консумираната енергия, засечени средностатистически за целия отоплителен сезон. Това е единствения показател, с който можем да сравним ефективното отопление между различни достаъчно мощни климатици. Колкото по-висок е коефициента на климатика, толкова по-малко електроенергия ще консумира в режим отопление. За да постигнат висока стойност на коефициента производителите разработват по-ефикасен и бърз процес на обезскрежаване и по-ниско минимално топлоотдаване. Колкото по-ниско е минималното топлоотдаване на климатика, толкова по-рядко той изключва в режим отопление, което допринася за постигане на по-висока ефективност.

      С понижаването на външните температури пада и ефективността на климатика. За това, когато сравняваме различни модели, трябва да се обърне внимание на температурния диапазон при който е измерен коефициента. Ако сравняваме два модела климатици с еднакъв SCOP, но измерен при различен температурен диапазон, то по-ефективен ще бъде този, при който измерването е направено при по-ниска долна граница. 

http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000243_medium.jpg

      За да се запазят мощността и ефективността на климатика е от особено значение редовното почистване на филтрите на вътрешното тяло. Някои климатици са снабдени с удобна екстра за целта - самопочистване, която поддържа филтрите чисти и така няма вероятност да се пропусне почистването им.

      Друга важна екстра, която имат някои от климатиците, е сензорът. Тя е ориентирана към постигане на температурен комфорт в помещението. Сензорът разделя помещението на десетки зони, като се стреми да постигне зададената температура дори и в най-студената от тях. При стандартен климатик температурата се измерва само във високата част на помещението до вътрешното тяло, което води до намаляване на комфорта в помещението, особено, когато има високи топлинни загуби и външните температури са ниски, тогава може да се получи температурна разлика от зададената температура и температурата в по-ниските зони на помещението от порядъка на 6ºС.

http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000245_medium.jpg     Други екстри, които реално водят към повишаване на комфорта са: регулиране на относителната влажност на въздуха; плазмен филтър - чрез високо електронапрежение унищожава бактериите преминали през него; вкарване на пресен въздух; генератор на кислород и други.

      Най-сигурния критерий, по който можем да съдим за качеството на климатика е държавата в която е произведен. Климатици, които продължават да работят тихо и ефективно за най-дълъг период от време са тези произведени в Япония. В Тайланд произвеждат едни от най-качествените климатици за европейския пазар. Следващите по важност критерии са марката и моделът. На пазара има доказани модели на водещи марки, които се предлагат от години и клиентите са довлни от тях. Сред предлаганите климатици могат да се намерят и такива, които да не са произведени в Япония или Тайланд или да не са на водещи марки, но с прилично качество, за тях можем да съдим по дългия гаранционен срок, ценови клас, позната марка.

      От всичко гореизложено става ясно, че изборът на климатик е съвкупност от фактори. Ако се избере подходящия климатик, то това би било не само най-ефективното решение за отопление на вашия дом, но и да бъде комфортно. За да направите оптималния избор се допитайте до специалист. 

      Когато се избира вариант за отопление на цял апартамент или къща и се колебаете между котел на газ, пелети, камина или климатици, изберете висок клас климатици, след което сравнете разходите за отопление на годишна база на отделните варианти, ние сме сигурни че в много от случаите климатиците ще са по-изгодното решениe. Надяваме се да сме ви били полезни с тази инфорамция, желаем Ви успех в търсенето!

http://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000248_medium.jpghttp://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000247_medium.jpghttp://energoefektivendom.com/assets/gallery/articles/00/00/00/00000250_medium.jpg